1925 Het jaarlijkse Jefkesfeest duurde tot nu (minstens) 4 dagen.

Het doel van de jonkmansgilden is ontspanning te bezorgen aan haar leden : hun voornaamste bezigheid is de jaarlijkse koningsschieting.

Tot circa 1925 duurde dat feest (minstens) 4 dagen.

  • Op zaterdag werd de hoge wip in orde gebracht: de “last” moest opgehaald worden bij de kasteelheer. Die “last” was een lange witte staak die bovenaan de wip werd geplaatst om ze langer te maken. We nemen aan dat de ijverige last-mannen op het kasteel gul werden onthaald.
  • Op zondagvoormiddag greep de koningschieting met de handboog plaats, in de namiddag werden de bevriende herbergen bezocht en de dag eindigde met een groot bal.
  • Op maandag werd een schutterswedstrijd gehouden met “de gewone prang” en als prijzen typische rode zakdoeken en
  • op dinsdag werd dansend afscheid genomen van de wip met een grote rondedans. De “last” werd teruggebracht naar het kasteel. Als dank zal er wel een drankje aan te pas gekomen zijn. Dit afscheid belette trouwens niet dat er de volgende dagen soms verder gevierd werd…

Bron

  • Willy Brumagne, “De jongsmansgilden te Leefdaal”, meer schoonheid 14, 1967
  • Nota’s Willy Brumagne – gesprek met René “den bak” Morris (1903-1981) op 23 mei 1974 en met L. Ermgodts (vermoedelijk de vader van Guibert alias “Zjoeber”; niet gedateerd)

Antwoord op deze reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.