1903 Nieuwe breuk voor Pekes nr 1

Schermafbeelding 2014-06-07 om 09.50.19

Alfons Van Esch (1871-1936), echtgenoot van Maria Ludovica Vanden Plas, lokaalhouder café + feestzaal “Casino” (naast de kerk, nu apotheek), vergaderlokaal van Filharmonie en de Jefkes/Pekes nr 1, schenkt een nieuwe zilveren breuk aan de Pekes waarop Sint Paulus (hij heeft een zwaard vast) staat afgebeeld. Schermafbeelding 2014-06-07 om 09.49.42(Sint Paulus en Sinte Pieter worden beiden gevierd op 29 juni, vandaar soms verwarring en als je niet goed kijkt lijkt de heilige op de breuk een “sleutel” vast te hebben).

Ook in de kerk van Leefdaal staan  Sint-Pieter en Sint-Paulus prominent afgebeeld aan de zijkanten van het hoofdaltaar: links is er een medaillon dat Sint-Paulus voorstelt, met het handvat van een zwaard in de rechterhand geklemd, en rechts is Sint-Pieter in een gelijkaardig medaillon geplaatst.

Sint-Paulus met zwaard
Sint-Paulus in de kerk van Leefdaal

Herkomst van de breuk onbekend maar Sint-Paulus is wel de patroonheilige van Vossem en Sint-Pieter-en-Paulus zijn beiden patroonheiligen van Neerijse… Alleen de halsband zou eeuwenoud zijn, met de kenmerkende schakels van “stralende zonnetjes”; het medaillon lijkt uit een ander metaal vervaardigd te zijn en werd vermoedelijk in 1903 (na)gemaakt.

De oorspronkelijke Sint Sebastiaensbreuk uit de 17e eeuw was  in 1902 verdwenen en dook op bij Jefkes/Pekes nr. 2

Verondersteld wordt dat de koning van de Pekes van 1901 (Wie? Eén van de personen vermeld op de rekening van 1901 …) zoals dat de gewoonte was de zilveren breuk een heel jaar thuis mocht bijhouden maar er nooit mee teruggekomen is wegens overgestapt naar de in juni 1902 opgerichte Jefkes Sint-Lambertus alias “nummer 2”.

Er bestond toen ook (al/nog) een vlag van de “Mekes”.

breuk-1903-schakel
Geen “krab” maar een stralend zonnetje !

breuk-1903-volledig

Antwoord op deze reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.