1902 Afsplitsing Jefkes nr 2 en eveneens splitsing van de mansgilde Sint Sebastiaen

Op 2 juni 1902 ziet de nieuwe vereniging “Jefkes nr 2” het levenslicht. Zij werkten vanaf dan mee met de in 1875 opgerichte/afgesplitste Fanfare Sint-Lambertus en kiezen dezelfde patroonheilige. Jefkes “nummer 1” houden als patroon Sint Jan, de Pekes kiezen Sint Paulus aangezien de St Sebastiaensbreuk was meegenomen door “nr 2”.

De koningschieting van nummer 1 blijft op de zondag na het kerkelijke “feest van Sint Jan” (Joannes de Doper) op 24 juni, in de praktijk is dat de laatste zondag van juni; Jefkes nummer 2 doen het 1 week later, dus de 1e zondag van juli.

(volgens diverse krantenartikelen kozen Jefkes nr 1 voor Sint-Hubertus als patroonheilige, maar dit wordt tegengesproken in het verslag van de gemeenteraad van 11/11/1905)

Bron

Antwoord op deze reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.