1888 De “jongmans van Leefdaal” laten een mis opdragen ter ere van Antonius Lecock (+ 22-4-1888 oud 72 jaar)

doodsprentje-antonius-lecockDit was geen uitzonderlijk geval. In het “reglement van de jongmansgilde” staat immers duidelijk gestipuleerd dat een trouw lid – dus wie de maandelijkse bijdrage betaalde – recht had op een mis “wegens de jonkheid” en dus op kosten van de Jongmansgilde.

Wie geen overtuigd Rooms-Katholiek was en geen goede reputatie genoot kon overigens geen lid worden. Een nieuwe gildebroeder moest onder het vaandel zweren dat hij zijn eed getrouw zou blijven, de statuten zou naleven en de goede verstandhouding onder de gildebroeders zou bewaren, op straf van boete. Zijn eerste lidgeld werd daarom “de doodschuld” of “doodsgeld” genoemd, en alle gildebroeders moesten de lijkdienst van een gestorven medelid bijwonen, ook weer op straf van boete.

Antonius Lecock is dus als “Jefke” gestorven op 72-jarige leeftijd. In 1888 waren de Jefkes nog “maar” 49 jaar heropgericht, misschien was hij er kort na 1839 al bij! Het is niet duidelijk waar hij in feite woonde want ook het “Broederschap van de H. Barbara” in Erps liet een H. Mis voor hem opdragen.

Hij was geboren in Nosseghem en woonde misschien in bij zijn jongere zuster Anna Catharina Coleta Lecock, gehuwd weliswaar in Nosseghem op 21 juni 1859 met Guilelmus Vander Hulst (° Leuven 29-6-1832), maar al snel gevestigd te Leefdaal waar Guilemus als rademaker de kost verdiende. Hij was in het dorp gekend als “Jommeke Doim”. (Doim is dialect voor duim)

Het koppel kreeg zes kinderen:

  • dochter Maria Theresia (°1861) huwde met Guilelmus Philips. Maria Theresia werd later de schoonmoeder van “Gène van Fokke”
  • zoon Ludovicus Franciscus (°1864) huwde met Joanna Vrebos. Hij werd vader van Armand van den Doim en schoonvader van koster René Stuyck
  • dochter Maria-Louisa Vander Hulst (°1866) bleef ongehuwd en ging inwonen bij haar zus Maria Elisabeth. Zij werd door de kinderen en kleinkinderen van Maria Elisabeth “metant” (van het franse “ma tante”) genoemd.
  • dochter Mathildis Vander Hulst (°1869) trouwde met  Petrus Ludovicus Buekenhoudt
  • dochter Maria Elisabeth Vander Hulst (°1871) trouwde met Petrus Emilius Vrebos, een broer van haar schoonzus Joanna. Zij hadden 6 kinderen en waren de grootouders van ondermeer Ilda Brumagne-Vrebos en Jeanneke Morris-De Keyzer en de schoonouders van Domien Olenaed, ereburgemeester van Bertem
  • zoon Vital Alexander Vander Hulst (°1875) tenslotte werd ook rademaker en huwde Clementina Goetemans. Zij kregen 8 kinderen en vele (achter)kleinkinderen… Kleinzoon en petekind Vital maakte een kruidenierswinkel van het café van schoonvader “den Bak” en converteerde die nog later tot wijnhandel, andere nakomelingen zochten het in de verzekeringswereld of in de boerenstiel.

Bron

  • doodsprentje eigen verzameling
  • genealogische database Johan Morris
  • ongedateerde en anonieme tekst uit de verzameling van Leon Michiels

Antwoord op deze reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.