1661 jonker Philips Helman koopt het kasteel van Leefdaal en beheert de heerlijkheden van Leefdaal en Vossem

Verkoper was Maximiliaan, vrije baanderheer (= baron) van Merode en heer van Duffel, die het op zijn beurt op 19 december 1653 had verkregen van Willem van Merode. De familie de Merode was op het kasteel van Leefdaal gevestigd vanaf 1445 en zou pas 300 jaar later in Westerlo en Everberg opduiken.

Philips Helman (°1615) was afkomstig van een rijke koopmansfamilie uit Antwerpen. In 1674 kocht hij eveneens de hogere, middelbare en lagere rechtspraak over beide dorpen.

Op 15 juni 1680 liet Helman het kasteel en het bijhorende Leefdaal als bruidsschat over aan zijn dochter Anna Francesca (°1650). Karel II, koning van Spanje, had Helman en zijn nakomelingen bij dezelfde gelegenheid de titel van “baron” verleend.

Jean_de_Brouchoven
Jan van Brouckhoven de Bergeyk

Dochter Anna Francesca was in 1672 (al) gehuwd met Joannes de Brouchove (°1644 +1725), graaf van Bergeik en “commis van Zijne Majesteit’s Finantiën”. Joannes was de zoon van J.B. de Brouchove en van Helena Fourment (1617-1673), de (jonge) weduwe van Peter Pauwel Rubens. Jan van Brouchoven van Bergeyck (1644-1725) werd de meest illustere onder de Van Brouchovens, eerst als raadsheer van financies, thesaurier-generaal en minister van Landsverdediging en Financies en ten slotte als feitelijke stadhouder der Spaanse Nederlanden.” (Wikipedia)

Anna Francesca Helman overleed evenwel reeds in 1682,  op 32-jarige leeftijd. Het koppel had 1 dochter, Catharina Ferdinande van Brouchoven Bergeyk, barones van Leefdaal.

Weduwnaar Jan hertrouwde in 1685 met Maria Levina de Beer (1656-1741), de weduwe van Gerard van Vilsteren, heer van Laarne.

Aangezien de nog bestaande breuken van jongmansgilde Sint-Jan en mansgilde Sint-Sebastiaan circa 1675 werden gemaakt, moet de grote sponsor ofwel Philips Helman ofwel zijn schoonzoon Jan van Broekhoven de Bergeyk geweest zijn.

Bron

Antwoord op deze reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.